DANSEKONCERT
- en danse- og musikforestilling for demensgrupper, botilbud og plejehjem
VARIGHED 50 minutter DELTAGERANTAL 15 - max. 20 personer (inkl. personale) pr. forestilling
DANSEKONCERT er en sanselig og poetisk oplevelse der vækker hukommelsen og skaber nærvær i nuet gennem dans, musik og berøring. Forestillingen skaber menneskelig kontakt og både vækker, stimulerer og beroliger.
‘Det har virkeligt pillet ved noget helt inderst i borgerne. Meget usædvanligt, jeg har ikke oplevet noget lignende og jeg har mange års erfaring med at arbejde med demente borgere.' (Medarbejder i demensindsatsen - Odsherred Kommune)
DANSEKONCERT rummer dans man ser på, enkle bevægelser man deltager i, musik man lytter til og måske spontant synger med på, samt poetisk berøring. Forestillingen bruger en blanding af kropslig spejling, musik som mange kender og bevægelser man måske aldrig har set før. Det skaber både tillid og indlevelse og samtidig vækkes sanserne. Deltagerne sidder side om side i en cirkel og former et fællesskab på lige fod, på tværs af alder og kognitivt stadie.
Musikken bliver spillet live på klaver og har sangen i fokus. Den spænder bredt over forskellige genrer: danske sange, kabaret, jazz og dansktop. De fleste vil kende mange af sangene og måske spontant synge med. Mange husker pludselig tekster på trods af demens.
Danseren skaber opmærksomhed og livlighed gennem øjenkontakt, humor, blidhed, inderlighed og kraft. Deltagernes fysiske nærvær, måden man siger sit navn, en gestus, et blik, væves ind i forestillingen. De individuelle møder med deltagerne, er med til at forme danserens udtryk. Danseren optræder og til tider inviteres alle til deltagelse.
Berøring af kroppen er et indtryk som stimulerer et udtryk, en bevægelse. Danseren arbejder med forskellige berørings-impulser, som til tider indgår dynamisk i dansen, til tider fungerer som blid massage.
DET HAR VI OPLEVET MED DANSEKONCERT
Aktivitetskoordinator i Odsherred Kommune Dorthe Friis siger: ‘DANSEKONCERT rækker bredt ud og får også de som ikke kan komme op og stå, med ind i dansen. DANSEKONCERT stimulerer både de svagere og friskere beboere. Den levende musik har en kolossal virkning på borgerne. Når DANSEKONCERT er færdig oplever jeg at alle er i en tilstand af fred, ro og harmoni både med sig selv og hinanden, og ingen har lyst til at forlade lokalet.’
Borgere udtrykker at de følte sig tryllebundet og rørt, løftet til et andet sted og at musikken var fantastisk. Danseren var nærværende med den enkelte. Og: Der er lidt for alle.
Personalet på plejehjem oplever ofte at beboere som til daglig er svære at slå et smil af blev opmærksomme og glade. De oplevede at beboere, til trods for svær demens, var meget indlevende i dansen. Personalet er overraskede, begejstrede og rørte over at have set nogle sider af beboerne, de ikke ser til daglig, blive vækket til live.
VI ANBEFALER 2 forestillinger pr. gruppe
Vi har haft stor effekt af at tilbyde 2 forestillinger pr. gruppe. På trods af at mange ikke har forudsætninger for at huske vores besøg, oplever vi en markant forskel mellem 1. og 2. besøg. Hvis 1. besøg starter med et naturligt forbehold for det nye, er 2. besøg fra starten præget af hengivelse, glæde (livs- og bevæge-glæde) og berørthed. Vi får en stærk oplevelse af at kroppene husker dansen og musikken, og at indtrykkene lagrer sig, helt uden om kognitiv kapacitet. Gennem kontakt og spejling oplever mange at komme i kontakt med eget bevægelses- (livs)potentiale og ved 2. besøg kan man få fornemmelsen af at have øvet sig…
INTRODUKTIONSWORKSHOPS/KOMPETENCEUDVIKLING FOR PERSONALE PÅ PLEJEHJEM
OG PÆDAGOGER
Forud for forestillingerne anbefaler vi en workshop med plejepersonalet. Erfaringen viser at personalets nærvær og vores samarbejde med personalet under forestillingen, har stor betydning for at alle får en god oplevelse.
Udover en grundig introduktion til det der skal foregå i DANSEKONCERT, får personalet også indsigt i baggrundsviden og teori i arbejdet. Og de afprøver selv nogle enkle danseøvelser.
Vi har haft gode eksempler på hvordan personalets egen faglighed er kommet i spil, i dialogen med vores kunstneriske arbejde med DANSEKONCERT.
MEDVIRKENDE
Danser og koreograf Ellen Kilsgaard
Klaver og sang Henriette Groth eller Pernille Louise Sejlund
Medskaber af konceptet Anu Rajala-Erkut
RÅDIGHED DANSEKONCERT er til rådighed fra ultimo maj 2022 og frem. Kontakt os for tilbud.
Fotos Jan Valesa
DANSEKONCERT er en videreudvikling af konceptet DE BERØRTES DANS, skabt i samarbejde med Anu Rajala- Erkut i 2018.
I 2020 transformerer vi konceptet til DANSEKONCERT og projektet får levende musik. Første version er med musikere Eva Malling (kontrabas) og Henriette Groth (klarinet, bratch og sang).
DANSEKONCERT er støttet af: